Wednesday, 14 December 2011

tips survive bila dah putus cinta

Hello gadis-gadis yang kena dump sekalian. Whats up? Menangis lagi? Olololo.

Pada hari yang indah nan mulia ini. aku dengan rajin dan baik hatinya ingin menolong kaum-kaum lemah perempuan sekalian memulihkan hati nan luka tersebut. Mana tak nya, aku kesian tengok hampa kena dump ja ka?maaf jikalau anda semua di dump even anda semua dah setia gila kat boyfriend(s), husband and skandal(s) anda sekalian.

Sebenaqnya, sebelum ini dah banyak sangat aku terima pertanyaan perihal per-dumpian dan Tips Untuk Survive Bila Putus Cinta termasuk Tips Lupakan Boyfriend / Girlfriend / kekasih. tapi entah macam mana, baru sekarang aku terasa nak buat tips ini. Biasalah, sebagai kaum yang lemah mana bisa tengok kaumnya bersedih lelama ye dok?

So girls yang wangi sekalian. Apa yang perlu hampa buat bila dah kena dump oleh seseorang yang hampa gila-gila sayang?

Cry.

First thing first, CRY dalam bahasa kedah teriak. If you really love him and you cant forget him and you really want to cry then cry. Cry out loud. Get yourself a room, bathtub and whatsoever and cry. Cry memang tak boleh selesaikan masalah. hampa menangis macam mana sekali pun, boyfriend hampa tetap in love dengan gadis lentik di tempat kerja dia. Hampa nangis keluaq ayaq mata darah macam mana sekali pun, suami hampa tetap bermanja-manja dengan janda anak lapan di kampung sebelah. So yes, menangis tak boleh selesaikan masalah TETAPI, menangis boleh membuatkan hampa lega sedikit.

Why the hell in earth menangis boleh buat hampa berasa lega? Well, if I not mistaken, kandungan dalam ayaq mata adalah Manganese which is satu bahan yang boleh kasi efek kat kita punya mood. Which is, akan meningkatkan ketenangan dalam diri kita. Sebab tu lah menangis tu bagus tau.


Cakap pasal menangis, aku ada sedikit tips untuk hampa yang kekurangan kasih sayang lelaki ni. Ya, tips dia adalah perihal menarik lelaki handsome untuk terpikat kat hampa. Macam mana? Senang ja which is menangis di public. For example, hampa cari la pelusuk or penjuru di dalam semua mall, then hampa menangis lah comel-comel kat situ. Aku bet, nanti sure akan ada jejaka yang gentleman yang datang sambil menguhulurkan sapu tangan sambil bertanya "Awak perlukan bahu untuk lean on?". Tapi kalau tak ada juga lelaki yang huluq sapu tangan kat hampa, then tu maksudnya hampa tak cukup comel dan tak cukup cantik lah. Oh oh, lupa nak bagi tahu. Ni tips untuk gadis cantik dan comel sahaja. Hihi.

Delete all of social networks and contacts
.

Yaaa. Dunia dah maju. Sapa lagi yang tak ada account social network ya? Eh ada lagi ke makhluk yang tak dak social networks? Ada? Bullshit. And, aku bet yang kat social network tu sure banyak gilak kenagan manis zaman cinta hampa tengah mekar dulu kan? Yesss, di Facebook misalnya, sure hampa pernah bermanja-manja kan? Share itu, share ini. Then bila ada stalker pandang, buat-buat like dan sebagainya. After all sure akan rasa suwit kan? Lagi-lagi sweet bila setiap hari, si ex asyik kasi quote ayat-ayat manis dan lagu jiwang kat wall Facebook hampa. Somehow hampa mesti akan rasa cayaq dengan kenangan ni kan?
But don't! Don't cayaq! You want to forget him, then you need to be strong, girl. And a strong girl akan boleh block Facebook dan delete nombor orang yang dia sayang. And hampa mesti tertanya-tanya

"Apasal pulak nak kena delete and block Facebook, Twitter dan nombor phone dia?"
Well, the answer for this stupid question is easy which is, you still in love with him but he is not. Which is you bertepuk sebelah tangan which is not good. Which is why not good? Which is because you gonna be a stalker. Which is you gonna stalk him. Which is you gonna stalk his Facebook and when you find out yang dia tengah bermanja-manja dengan kawan baik hampa, hampa akan rasa seperti belakang badan hampa ditusuk dengan benda tajam. Dan hampa tahu kan penghujung cerita ni? Yeah, hampa akan menangis again di dalam mall dan tak akan ada jejaka gentleman datang untuk huluq sapu tangan sebab hampa tak cukup comel.

Motivasikan diri korang untuk move on. - Don't cry depan dia.
This tips adalah about to make you forget him. Bukan dapatkan dia balik dengan simpati yang membuatkan hampa nampak macam hopeless pathetic girl. So, bila hampa dah kena dump tu, hampa nak merayu-rayu lagi buat apa. Dah orang tak suka, nak buat macam mana.



So, andai kata dah 5 bulan that boy tinggalkan hampa, hampa jangan la buat muka sedih dan mengharap simpati bila hampa berjumpa dengan dia semula. Buat seolah-olah dia tak penting bagi hampa. Contohnya, ex hampa adalah budak sama kelas dengan hampa semasa sekolah menengah. And then, dia akan datang masa reunion pada minggu depan. Tapi hampa takut untuk pergi sebab hampa tau hampa still sayangkan dia. Hampa takut yang hampa akan menangis bila hampa nampak dia. But don't! Cari la mana-mana lelaki yang tough, handsome dan ada kereta untuk dipergunakan. Ajak dia pergi ke reunion and tunjukkan yang hampa happy tanpa ex hampa.

Tapi kan, aku ada satu taktik jahat khas untuk kaum perempuan. Andaikata la reunion tu dibuat kat shopping mall or tempat-tempat public dan ex hampa yang dump hampa tu ada kat situ, hampa boleh laju-laju pergi kat dia dan sepak celah kangkang dia.sure pasni tak dak cicit.(hahahahaaha,gelak jahat) Jangan risau, bila seorang perempuan tampar or pukul lelaki di khalayak ramai sambil buat muka sedih, sure orang sekeliling akan anggap yang si lelaki tu dah curang. Thus, hampa boleh walk away dengan tersenyum riang. Nice kan? Nice kan? Yaa, I know I'm good.


Buang semua barang-barang dia yang boleh mendatangkan kenangan.Burn baby burnnnn. Come on, dia dah dump kau. Hang nak simpan barang dia buat apa lagi? Dia ada bagi kau emas dan permata? Jual and then hasil jualan tu hampa boleh buat bershopping. Dia pernah bagi baju kat hampa? Koyak-koyakkan dan buat tempat alas kaki serta kain buruk. Dia pernah bagi hampa bebear? Print out gambaq ex hampa besaq-besaq dan tampal gambaq tu kat atas muka bebear tu dan jadikan bear tu sebagai punching bag. See? Life is easy. Don't make it complex.

Kalau hampa betoi-betoi nak lupakan si dia dan move on, then hampa patut buang semua barang dia. Buang semua kenangan manis kau dan aku bersama si dia. Buang semua. Jangan tinggalkan satu pun. Sebab benda-benda yang diberi oleh ex ni somehow sure akan mengingatkan hampa kat dia dan kat kenangan hampa. Bila hampa ingat kat kenangan hampa, surely lah hampa susah nak move on.

Don't fall in love with good memories. Fall in love for the better future.


Don’t be lonely - Enjoy your damn life.Buat benda-benda yang hampa tak boleh buat semasa bersama dengan ex hampa. Tonton cerita korea misalnya. Yeah, always distract your mind. Don't let your mind think about him. This world is fun. Ianya dipenuhi dengan benda-benda lara dan yang melalaikan. So, go for it. Shopping mall is everywhere. 

You know girls, you should lepak-lepak kat gay clubs kat Malaysia ni. Aku ada sorang kawan lelaki ni. Dia belajar kat UniKL Micet kalau tak silap aku. Nama dia Sinclair Wong (Bukan nama sebenar. Nama sebenar adalah Habibullah Abdul Rais - Add him Facebook please). Dia ni suka gila lepak kat Gay Club. Bagi dia, Gay Clubs adalah rumah pertama dia. Rumah kedua dia adalah di Kedah. Dia bagi tau aku yang masa dia lepak-lepak kat Gay Club, dia jumpa banyak perempuan tulen. Perempuan perempuan tu kata, lepak kat gay club ni bagus sebab sure tak akan ada lelaki yang nak tackle dan kacau perempuan. Dan yang bestnya, perempuan ni rasa safe je bila lepak-lepak dengan gay. Dengan kata lain, kalau ada lelaki tegur perempuan kat Gay Club, itu maksudnya lelaki tu nak berkawan dengan perempuan tu tanpa sebarang agenda. Nice kan? Ingat senang ke nak cari lelaki yang nak berkawan rapat dengan hampa tanpa ada romantic feeling? Susah beb.


Play Dota. Hampa tau tak apa yang lelaki akan buat bila putus cinta? Ya, play Dota. Nuff said.


You are single, then go mingle.Kalau dulu, hampa asyik ber YM dengan pakwe hampa ja. Pagi petang siang malam, mesti YM. Kalau tak YM, Skype. Kalau tak Skype, BBM. Kalau tak BBM, main webcam sambil londehkan baju. Tapi itu dulu. Itu dengan pak we hampa kan? Alaaa, aku tau lah. Hampa kan perempuan. Mesti suka suruh boyfriend hampa londehkan baju nak tengok six packs kan kan kan? Tapi sekarang ni pakwe hampa dah dump korang. Dia dah tak sayang hampa dah. Dia tengok muka hampa pun dah naik menyampah. So, there is no reason untuk hampa main webcam sambil main londeh-londeh baju dah kan?



But, ianya adalah satu good reason untuk hampa luaskan social circle hampa. Get known. Join aktiviti kerakyatan. Buat tweetup ke, Facebook gathering ke apa ke. Flirt dengan jejaka sixpacks ke. Buat je apa-apa aktiviti sosial yang hampa tak boleh buat masa tengah in relationship dulu. Be a creazy girl. Buat girls out and buat benda-benda gila serta tak masuk akal. Mana la tau kot-kot masa korang tengah buat aktiviti gila tu, ada bekas Imam Muda or Ustaz Don nampak hampa and dia rasa hampa perlukan pembimbing ke jalan yang benar. And then, siapa lagi yang nak mimbing hampa kalau bukan dia ye tak. Tup-tup dia datang rumah hampa nak meminang hampa. Kan happy ending tu?

Tapi cerita pasal Imam Muda dan Ustaz Don ni berlaku dalam blog aku ja lah. Kat realiti jangan harap la boleh berlaku. Apa hampa ingat Imam Muda dan Ustaz Don nak ke kahwin dengan perempuan yang gila sebab baru putus cinta? Please doww.


**************
Well, even hampa setia macam mana sekali pun, lelaki mungkin akan dump hampa semua. Biasalah, lelaki kan kaum penyayang. Kasih sayang depa terlampau banyak untuk dicurahkan kepada seorang gadis. Ja!!.

And, don't hate boys please. Dont make it as "Semua lelaki sama ja" sebab hampa tak jumpa lagi dengan semua lelaki lebih-lebih lagi lelaki yang lahir pada 1990, baik, setia dan berasal dari Kuantan Darul Iman. Well, aku dengaq, orang Kuantan semua setia-setia orangnya.

#Hope aku boleh apply semua benda ni kalau aku kena dump. *Nangis*

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

 
LensaNuNa Blogger Template by Ipietoon Blogger Template